Mandľovo-pomarančový obrátený koláč

Nedeľa bez koláčika predsa nemôže byť a keďže je vonku tak škaredo, všetko je pozatvárané, premýšľala som, čo urobiť zo surovín, ktoré máme doma. A keďže ja na šťavnaté koláčiky s ovocím nedám dopustiť, vyšiel z toho tento sladký zákusok, akurát nám bohužiaľ chýba šľahačka na ozdobu, ktorá by sa k nemu veľmi hodila, ale tú si dokúpime zajtra :-) Pospájala som čo to z receptu na obrátený koláč a spojila s mandľami a našľahaným snehom a čakala, čo z toho vyjde .-) 


POTREBUJEME:
120 g hnedého/trstinového cukru
+ trochu cukru na vysypanie formy
4 vajcia
100 g mleté mandle
80 g polohr. múka
40 g masla
+ maslo na vymazanie formy
1 PL kypriaceho prášku
3 pomaranče


Tortovú formu si nahrubo vymažeme maslom a nahrubo vysypeme cukrom, pokladieme na dno kolieska z 2 olúpaných pomarančov.
Vyšľaháme si vajcia s cukrom do peny a pridáme mäkké maslo, šťavu z 1 pomaranča a opäť vymiešame. Múku premiešame s mandľami, kypriacim práškom a nastrúhanou kôrou z 1 pomaranča a vmiešame následne do vyšľahaných žĺtkov. Z bielok si vyšľaháme tuhý sneh, ktorý na záver zamiešame opatrne do cesta. Cesto vylejeme do formy vystlanej pomarančmi a dáme piecť pri 170°C °C 30 minút, potom stíšime na 160°C a dopečieme cca 10 minút. Ja vždy skúšam špáradlom, či je cesto upečené :-)
Koláč necháme na mriežke 5 minúť vychladnúť, odstránime tortovú obruč a ďalej necháme chladnúť, aby nebola spodná časť tortovej formy horúca. Potom preklopíme koláč na podnos a spodok tortovej formy máme teraz na vrchu. Následne ho opatrne odlepíme od pomarančov, mne to išlo ľahko (formu mám teflónovú), ak by ste mali problém, pomôžte si dlhým nožom.
Koláč výrazne chutí po mandliach a sviežosť mu dodávajú zas pomaranče :-) Ešte tá šľahačka!


4 komentáre:

  1. mnam,tak taketo kolace - lahke a svieze, milujem :)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :-) dakujem, aj ja, viac ako kremove zakusky :-) nie je sice az taky stavnaty, ako ine kolaciky, co tu mam, ale zas ta mandlova chut je mnam :-)

      Odstrániť
  2. Ten koláč vyzerá fantasticky! :)))

    OdpovedaťOdstrániť