Noc múzeí a galérií 2012


Vyhľadávate netradičné zážitky?
Máte radi kreatívne formy využitia voľného času?
Nebojíte sa kultúry, histórie, tmy ani bubákov?

Tak znelo motivačné uvítanie k tomuto krásnemu podujatiu, na ktorom sa zúčastňujeme pravidelne. Tohto roku to už bol 8. ročník. Dvere múzeí a galérií zostali v sobotu otvorené pre návštevníkov do neskorých večerných a nočných hodín, aby im umožnili prehliadku expozícií.
„Múzeá sú dôležitou zložkou pri kultúrnej výmene, obohacovaní kultúr a vývoji vzájomného porozumenia, spolupráce a mieru medzi ľuďmi.“


Ani my sme neotáľali a spolu s našimi priateľmi sme sa vybrali na prehliadky a sprievodné programy galérií a múzeí v Bratislave. Tento rok sme mali najdlhšiu "túru" a to od 14:00 skoro do polnoci, kedy sme sa vracali domov už nočným autobusom :-) Veru, bolo to na jednej strane náročné, na druhej však neopakovateľný zážitok, napriek každoročnej účasti. Vrátili sme sa opäť bohatší o kultúrne a umelecké zážitky, nasmiali sme sa pri rôznych situáciách a tiež sme nevynechali ani obľúbené nočné obžerstvo :-) Veď treba sa predsa posilniť na ďalšie expozície :-D
Spolu so Zuzkou z Lasky na tanieri, kde si môžete tiež pozrieť krásny príspevok k tomuto podujatiu, jej dcérou, mojimi deťmi a Tonkou, sme vykráčali množstvo schodov, nazreli do zákutí galérií a vdýchli histórii múzeí. Do jedného nám robil spoločnosť aj mužský spoločník, Miško :-)

A tu je"stručný" sprievodca našimi zážitkami:

Ako prvé sme sa vybrali do Múzea obchodu v Poddunajských Biskupiciach, kde sme boli po prvý krát, odporúčam, je to skvelé miesto pre naše ročníky (a staršie) na zaspomínanie si na časy dávno minulé, ktoré svoje čaro nikdy nestratia. Kiež by sa vrátilo aspoň čo to z tej doby, každopádne dizajn, ktorý z ďaleka prevyšuje dnešnú pretechnizovanú a chladnú dobu. Mali sme šťastie, asi vďaka lokalizácii múzea, že sme v ňom boli takmer sami a mohli sme si nerušne prezireť všetky expozície.



Po múzeu sme sa nechali vysadiť v starom meste a tu už sme si vychutnali chvíľu v ženskej silenj trojke :-) pri výborných dezertoch na kávičke. Deti sa k nám pridali až neskôr, takže sme si mohli nerušene oddýchnuť a chíľu si predstavovať, že sme na dovolenke. 


Po príjemnom relaxe pri úžasných dezertoch sme sa vybrali do Pálfyho paláca, kde nás zaujala najmä inštalácia "Pasáž" od Mateja Kréna, pozostávajúca z takmer 15 000 kníh, ktoré spolu so zrkadlami vytvárajú ilúziu nekonečného priestoru a nekonečnosti ľudského poznania. Autor ju daroval GMB v roku 2004. A taktiež inštalácia Alexa Mlynárčika s názvom Vila mystérií, pôvodne vytvorená pre výstavu v Lunde (Švédsko) v rokoch 1966 – 1967, ktorá predstavuje neprehliadnuteľnú súčasť nášho výtvarného umenia i autentické svedectvo doby. 


Ostatné expozície v nás vyvolali skôr husiu kožu a pochybný pohľad na umenie, keďže my si rady prídeme do galérie oddýchnuť a načerpať pozitívnu energiu z umenia, nie sa vystrašiť a od hnusu utekať preč, ale ako sa hovorí, prosti gustu žiaden dišputát :-)

Nedá mi tu uviesť dve diela vystihujúce vyššie popísané pocity:

Svokrine jazyky, pri tejto sme sa aj pousmiali :-)


A Svätý za dedinou:


Po ceste z Pálfyho paláca sme si to zamierili do SNG (Slovenskej národnej galérie), na ktorej sme objavili úžasný obchodík s originálnymi vecami, a pri týchto maskách na spanie sme neodolali sa vyfotiť a utierať si slzy od smiechu:


 A tu už sme v SNG: zo všetkých expozícií nás najviac pobavila inštalácia Delete - Umenie a vymazávanie. Tu si môžete prečítať pointu: http://www.sng.sk/sk/uvod/vystavy/aktualne/delete-umenie-a-vymazavanie


Všetci sme tam zanechali svoj odkaz v podobe "darovania" názvu knihe. Každý to pojal po svojom :-) Ja som nemohla inak, ako nazvať knihu mojim blogom...

A ide sa ďalej, po občerstvení na čokoláde, smer Michalská veža :-) Exponáty už poznáme veľmi dobre, tak sme sa rovno išli pokochať výhľadom. Iba sme očkom skontrolovali stav v hokeji v miestnych baroch a spokojne sme vykráčali na vrchol mesta, konečne so všetkými deťmi :-) Zastavili sme sa aj v Mirbachovom paláci, kde sme si spolu so strážcom kamier pozreli koniec poslednej tretiny hokeja a tešili sa z krásneho víťazstva so všetkými zlatými strážkyňami obrazov :-)


 Ďalšia veža na obzore - Radničná - nás nenechala chladnými, a tak sme si ju vytýčili ako následný cieľ :-) Všetka česť našim reštaurátorom. Múzeum mesta Bratislavy, založené v roku 1868, ktoré dokumentuje históriu Bratislavy, je tak nádherne zreštaurované, že by som sa nehanbila sem zobrať ani najväčšieho konkurenta. Zbierky mimoriadnej umeleckohistorickej hodnoty dokladajú dejiny mesta od najstarších dôb prostredníctvom archeologických nálezov, pamiatok na bohatú remeselnú činnosť i priemysel, vinohradníctvo, dejiny farmácie, kultúrny i spoločenský život, zbierky etnografického charakteru ale i numizmatiky. Tu sa nám už stmievalo, a tak sme si užili aj rozsvietenú romantiku :-) Nevynechali sme ani prednášku o upíroch a ďaľšie schody na radničnú vežu.


Na záver ako vždy sme končili v Dopravnom múzeu, po ceste sme sa ešte občerstvili v nezdravom Mc Donalde, aby sme vládali :-) Tu sme už boli toľkokrát, že ani sme veľmi nedokumentovali zážitky, no nevynechali sme takmer polonočnú jazdu v mašine Albatrosu, kde sme sa namačkaní potili so sprievodným výkladom o tejto mašinke, avšak spokojní a slastne unavení sme sa radi povozili.



Potom sme už len kráčali do svojich postielok, striehli sme na naše zastávky v nočnom buse, aby sme nezabudli zvoniť :-) a vystúpiť, kde máme. Krásny deň to bol veru. Hoci sme neboli so všetkými, s kotrými by sme chceli byť, alebo ktorí by chceli byť s nami, sme spokojní a tešíme sa na ďalšiu podobnú akciu po boku s dobrými priateľmi.

3 komentáre:

  1. Erotická miestnosť, masky na spanie :-DDDDDDDD Táni, už sa opakujem, ale je to tak: skvelý deň za nami. Je úžasné mať priateľov, s ktorými môžeme svoj voľný čas aj tráviť pri rôznych akciách. Bezpochyby týmito priateľmi ste :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  2. aj ty Zuzka moja! bezpochyby, aj s Terkou, objimam a pekne snicky... a dalsej akcii zdar.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. skvelé fotky, vyzerá, že ste si to poriadne užili :) už sa teším keď mi decká podrastú a vyrazím bez nich. Veľa sme toho nestihli... s kočíkom som sa všade nedostala, vo foťáku sa mi vybila batéria a ten starší syn bol chvíľami taký odporný, že som si myslela, že sa vrátim domov, ale aj tak som si nenechala pokaziť náladu a tešila som sa aspoň z tých pár múzeí, ktoré som absolvovala :))))

    OdpovedaťOdstrániť