Starkina cesnačka :-)

Niekedy vystriedajú experimenty v kuchyni naše obľúbené poctivé domáce staré jedlá, ako je aj táto polievočka, starkina, už iba šporheľt chýba :-) Vôňa tejto  chutnej polievky, a pritom jednoduchej, zaplaví celý byt. Áno, viac sa hodí asi na zimu, ale u nás je pravidelným náštevníkom na stole. Takže, poďme na to:

POTREBUJEME:
1 hlávka cesnaku
1 a 1/2 kg zemiakov
hrsť rasce
mleté čierne korenie
soľ (ja používam himalájsku)
voda 
rajbanička
majoránka

Na zápražku:
1 hlávka cesnaku

poriadna vareška masti 
1 ČL červenej papriky
hl. špaldová múka

Do hrnca si nakrájame zemiaky, pridáme na plátky nakrájené strúčiky z 1 hlávky cesnaku, rascu a mleté čierne korenie (ja používam priamo z mylnčeka) a zalejeme vodou tak, aby sme mali cca pol hrnca zemiakov a pol hrnca vody a dáme variť. Keď sú zemiačky mäkké, urobíme si zápražku: na masti speníme pretlačený cesnak z celej hlávky, pridáme červenú papriku (najlepšie domácu) a o chvíľku pridáme hl. múku . toľko, aby zápražka bola poloredšia. Miešame pár minút, prilejeme studenú vodu, rozmiešame a dáme do polievočky. Zároveň do nej pridáme rajbaničku (mrveničku) a necháme dovariť. Na záver už do vypnutej polievky pridáme majoránku.

A čo k polievočke mi jedávame? Neodmysliteľne už roky rokúce palacinky ako druhý chod. Takýto jednoduchý dedinský obed je niekedy naozaj pohľadenie pre brušká :-) Apropo, viete, že keď pridáte do cesta k palacinkám minerálku, budú krásne nadýchané? :-D

Dobrú chuť....



2 komentáre: